Πώς να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική καμπάνια SEO

Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης, εξ ορισμού, είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται από τους διαχειριστές ιστότοπων και τους επαγγελματίες του διαδικτυακού μάρκετινγκ για να βελτιώσουν την κατάταξη της σελίδας τους στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Η δημιουργία μιας αποτελεσματικής οργανικής καμπάνιας SEO είναι ευκολότερο να ειπωθεί παρά να γίνει. Πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν όχι μόνο τη σημασία του φιλικού προς SEO περιεχομένου, αλλά και τους πραγματικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για να κατατάξουν μια σελίδα υψηλότερα. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τους περισσότερους παράγοντες σχετικά με το σύστημα κατάταξης των πιο δημοφιλών μηχανών αναζήτησης.


Μέρος 1: Η διαδικτυακή σας παρουσία


Ο τίτλος είναι αρκετά αυτονόητος, αλλά συχνά υποτιμάται. Είτε διαθέτετε μια φυσική είτε μια αποκλειστικά διαδικτυακή επιχείρηση, η εγγραφή σε διαφορετικούς καταλόγους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή φόρουμ είναι σημαντική για τη βελτίωση της ορατότητάς σας στους πελάτες. Ανάλογα με τη χώρα προέλευσης τόσο εσάς όσο και των πελατών σας, μπορείτε να εγγραφείτε σε διαφορετικές πλατφόρμες. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:


Facebook: Μια σχετικά παλιά πλατφόρμα που η πλειονότητα του ευρωπαϊκού και νοτιοαμερικανικού πληθυσμού χρησιμοποιεί για καθημερινή επικοινωνία και πληροφόρηση.


Instagram: Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα, καλή για τη δημιουργία κοινού, απαιτεί πολλές και συχνές ενημερώσεις


Twitter: Επίσης μια παλιά πλατφόρμα καλή για τη δημιουργία συνδέσεων και την κοινή χρήση περιεχομένου και ενημερώσεων σε ένα μεγαλύτερο και πιο σταθερό κοινό


YouTube: Μια εξαιρετική πλατφόρμα μέσων, εάν κάποιος είναι ικανός να δημιουργεί βίντεο προώθησης/εκμάθησης
LinkedIn: Μια πλατφόρμα με περισσότερο επιχειρηματικό στόχο που αποτελεί έναν καλό τρόπο για να δημιουργήσετε ποιοτική αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας

Μέρος 2: Ποιότητα


Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια καλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Κατά την ανίχνευση του ιστότοπού σας για πληροφορίες, οι μηχανές αναζήτησης απαιτούν ποιοτικό περιεχόμενο, που σημαίνει ότι το αντιγραμμένο, κακογραμμένο ή γεμάτο με λέξεις-κλειδιά κείμενο δεν είναι κατάλληλο.


Γνήσιο περιεχόμενο: Ο ιστότοπος πρέπει να ξεχωρίζει και να διαφοροποιείται από παρόμοιους ιστότοπους. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι εξελιγμένο και καλά διαμορφωμένο ώστε κάποιος να μπορεί να το διαβάσει εύκολα. Θα πρέπει να επισημάνετε ξεκάθαρα τι σας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές σας και γιατί χρειάζεται το προϊόν/η υπηρεσία σας.


Καλογραμμένο: Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς κάποιος μπορεί να γράψει κάτι από την οπτική γωνία του ατόμου που το διαβάζει. Η καλή χρήση της γραμματικής και της σύνταξης είναι απαραίτητη, καθώς και η χρήση ποιοτικών συνωνύμων, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη.


Λέξεις-κλειδιά: Αυτό είναι κάτι που πολλοί παρεξηγούν και πιστεύουν ότι η ποσότητα των λέξεων-κλειδιών προτιμάται έναντι της ποιότητας. Φυσικά, αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εσφαλμένη αντίληψη. Η λέξη-κλειδί πρέπει να χρησιμοποιείται με λεπτότητα και εάν είναι υποχρεωτικό να γραφτεί ξανά και ξανά, εξετάστε τη χρήση των παραπάνω συνωνύμων. Οι μηχανές αναζήτησης είναι αρκετά έξυπνες για να κατανοήσουν τα συνώνυμα, οπότε μην φοβάστε γι’ αυτό.


Οι λέξεις-κλειδιά βρίσκονται στον πυρήνα του οργανικού SEO, αλλά στην πραγματικότητα δεν αποτελούν πλέον το πρώτο σας βήμα για ένα οργανικό παιχνίδι ανάπτυξης. Το πρώτο σας βήμα είναι να φτιάξετε μια λίστα με θέματα που θα θέλατε να καλύψετε από τον ένα μήνα στον επόμενο. Για να ξεκινήσετε, συντάξτε μια λίστα με περίπου 10 σύντομες λέξεις και όρους που σχετίζονται με το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Χρησιμοποιήστε το Εργαλείο λέξεων-κλειδιών της Google για να προσδιορίσετε τον όγκο αναζήτησής τους και να βρείτε παραλλαγές που έχουν νόημα για την επιχείρησή σας. Συνδέετε αυτά τα θέματα με δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά μικρής ουράς, όπως μπορείτε να δείτε, αλλά δεν αφιερώνετε μεμονωμένες αναρτήσεις ιστολογίου σε αυτές τις λέξεις-κλειδιά. Αυτές οι λέξεις-κλειδιά είναι απλά πολύ ανταγωνιστικές για να καταταγούν ψηλά στη Google εάν μόλις αρχίζετε να βελτιστοποιείτε τον ιστότοπό σας για μηχανές αναζήτησης. Θα δούμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα θέματα σε λίγο. Χρησιμοποιώντας τον όγκο αναζήτησης και τον ανταγωνισμό ως μέτρο, περιορίστε τη λίστα σας σε 10-15 λέξεις-κλειδιά μικρής ουράς που είναι σημαντικές για εσάς και που αναζητούν άτομα μέσα στο κοινό σας. Στη συνέχεια, κατατάξτε αυτήν τη λίστα με σειρά προτεραιότητας, με βάση τον μηνιαίο όγκο αναζήτησής της και τη συνάφειά της με την επιχείρησή σας. Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση πισίνας προσπαθεί να καταταγεί για «πισίνες από υαλοβάμβακα» — η οποία λαμβάνει 110.000 αναζητήσεις το μήνα — αυτή η λέξη-κλειδί μικρής ουράς μπορεί να είναι αυτή που αντιπροσωπεύει το υπερκείμενο θέμα στο οποίο θέλουν να δημιουργήσουν περιεχόμενο. Στη συνέχεια, η επιχείρηση θα προσδιορίσει μια σειρά λέξεων-κλειδιών μεγάλης ουράς που σχετίζονται με αυτήν τη λέξη-κλειδί μικρής ουράς, έχουν λογικό μηνιαίο όγκο αναζήτησης και βοηθούν στην επεξεργασία του θέματος των πισινών από υαλοβάμβακα.


Εδώ θα ξεκινήσετε να βελτιστοποιείτε τις σελίδες σας για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Για κάθε πυλώνα που έχετε εντοπίσει, χρησιμοποιήστε το εργαλείο λέξεων-κλειδιών σας για να εντοπίσετε πέντε έως 10 λέξεις-κλειδιά μεγάλης ουράς που εμβαθύνουν στην αρχική λέξη-κλειδί θέματος. Για παράδειγμα, δημιουργούμε τακτικά περιεχόμενο σχετικά με το θέμα «SEO», αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να καταταγούμε καλά στη Google για ένα τόσο δημοφιλές θέμα μόνο σε αυτό το ακρωνύμιο. Διατρέχουμε επίσης τον κίνδυνο να ανταγωνιστούμε το δικό μας περιεχόμενο δημιουργώντας πολλές σελίδες που στοχεύουν όλες στην ίδια ακριβώς λέξη-κλειδί — και ενδεχομένως στην ίδια σελίδα αποτελεσμάτων μηχανής αναζήτησης (SERP). Επομένως, δημιουργούμε επίσης περιεχόμενο σχετικά με τη διεξαγωγή έρευνας λέξεων-κλειδιών, τη βελτιστοποίηση εικόνων για μηχανές αναζήτησης, τη δημιουργία μιας στρατηγικής SEO (την οποία διαβάζετε αυτήν τη στιγμή) και άλλα υποθέματα εντός του SEO. Αυτό επιτρέπει σε μια επιχείρηση να προσελκύει άτομα που έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και ανησυχίες σχετικά με την κατοχή του προϊόντος τους — και τελικά να δημιουργεί περισσότερα σημεία εισόδου για άτομα που ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάτι.


Συνέπεια: Όταν χρησιμοποιείτε πολλές πλατφόρμες, λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τη δημοσίευση διαφορετικών πληροφοριών σε διαφορετικά μέσα. Αυτό θα προκαλέσει σύγχυση στο κοινό σας και συνήθως είναι σημάδι κακού επαγγελματία.


Μέρος 3: Χρήση σχημάτων Google

Τα σχήματα Google είναι ένας τύπος δομημένης σήμανσης δεδομένων που μπορεί να προστεθεί στον ιστότοπό σας για να βοηθήσει τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν το περιεχόμενο της σελίδας σας και να το εμφανίσουν με πιο ενημερωτικό τρόπο στα αποτελέσματα αναζήτησης. Χρησιμοποιώντας σχήματα, μπορείτε να παρέχετε στη Google πληροφορίες σχετικά με τον τύπο περιεχομένου στη σελίδα σας, όπως το όνομα του συγγραφέα, την ημερομηνία δημοσίευσης και την κατηγορία στην οποία ανήκει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τη Google να εμφανίσει το περιεχόμενό σας με πιο σχετικό και οπτικά ελκυστικό τρόπο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σχημάτων διαθέσιμοι και μπορείτε να επιλέξετε εκείνους που είναι πιο σχετικοί με το περιεχόμενό σας. Ορισμένα από τα πιο κοινά σχήματα περιλαμβάνουν:


Άρθρο: Αυτό το σχήμα παρέχει πληροφορίες σχετικά με ένα άρθρο, όπως ο τίτλος, ο συγγραφέας, η ημερομηνία δημοσίευσης και το κύριο περιεχόμενο.


Εκδήλωση:
Αυτό το σχήμα παρέχει πληροφορίες σχετικά με μια εκδήλωση, όπως το όνομα, την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο.

Προϊόν: Αυτό το σχήμα παρέχει πληροφορίες σχετικά με ένα προϊόν, όπως το όνομα, η περιγραφή, η τιμή και η διαθεσιμότητα.


Οργανισμός: Αυτό το σχήμα παρέχει πληροφορίες σχετικά με έναν οργανισμό, όπως το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και ο ιστότοπος.


Για να χρησιμοποιήσετε σχήματα, μπορείτε να προσθέσετε την κατάλληλη σήμανση στον κώδικα HTML του ιστότοπού σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε αυτό, αλλά ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε JSON-LD. Το JSON-LD είναι μια ελαφριά μορφή δεδομένων που είναι εύκολη στην ανάγνωση και την κατανόηση και μπορεί να προστεθεί στην ενότητα κεφαλίδας του ιστότοπού σας.
Για παράδειγμα, η ακόλουθη σήμανση JSON-LD θα πρόσθετε ένα σχήμα άρθρου στον ιστότοπό σας:
<script type=”application/ld+json”>
{
  “@context”: “https://schema.org”,
  “@type”: “Article”,
  “headline”: “The Ultimate Guide to Google Schemas”,
  “author”: {
   “@type”: “Person”,
   “name”: “John Doe”
  },
  “datePublished”: “2023-03-08”,
  “mainEntityOfPage”: {
   “@type”: “WebPage”,
   “@id”: “https://example.com/the-ultimate-guide-to-google-schemas”
  }
}
</script>


Μόλις προσθέσετε την κατάλληλη σήμανση στον ιστότοπό σας, θα γίνει επιλέξιμος για την εμφάνιση πλούσιων αποτελεσμάτων στα αποτελέσματα αναζήτησης. Τα πλούσια αποτελέσματα είναι βελτιωμένα αποτελέσματα αναζήτησης που περιλαμβάνουν πρόσθετες πληροφορίες, όπως εικόνες, αξιολογήσεις και κριτικές. Η Google θα καθορίσει αυτόματα ποιες από τις σελίδες σας είναι επιλέξιμες για πλούσια αποτελέσματα και θα τις εμφανίσει ανάλογα.
Η χρήση σχημάτων Google μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ορατότητα και την απόδοση του ιστότοπού σας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Παρέχοντας στη Google περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενό σας, μπορείτε να τη βοηθήσετε να κατανοήσει καλύτερα τη σελίδα σας και να την εμφανίσει με πιο σχετικό και ελκυστικό τρόπο.


Μέρος 4: Παρακολούθηση των αποτελεσμάτων

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, θα θέλετε να παρακολουθείτε την πρόοδο του SEO σας παρακολουθώντας τα αποτελέσματά σας. Τα τρία πιο σημαντικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την παρακολούθηση αυτών των αποτελεσμάτων είναι τα εξής.


Authority Labs: Δημιουργήστε έναν δωρεάν λογαριασμό τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε μετά τη χρήση της 30ήμερης δοκιμής του επαγγελματικού λογαριασμού. Χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο για να παρακολουθείτε τις κατατάξεις λέξεων-κλειδιών για τον ιστότοπό σας, ώστε να μπορείτε να δείτε εάν ανεβαίνουν στα αποτελέσματα αναζήτησης.


Google Analytics: Χρησιμοποιήστε το Google Analytics για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους επισκέπτες του ιστότοπού σας. Συγκεκριμένα, παρακολουθήστε τις πηγές οργανικής αναζήτησης για να δείτε ποιες λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να βρουν τον ιστότοπό σας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ρυθμίζοντας στόχους, μπορείτε να δείτε ποιες λέξεις-κλειδιά οδηγούν σε επισκέψεις όπου οι επισκέπτες κάνουν αυτό που θέλετε να κάνουν στον ιστότοπό σας, όπως να εγγραφούν σε μια λίστα αλληλογραφίας ή να αγοράσουν ένα προϊόν.


DataForSEO: Χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο για να λάβετε ακατέργαστα δεδομένα SEO απευθείας στην προσαρμοσμένη εφαρμογή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το API παρακολούθησης κατάταξης για να παρακολουθείτε κατατάξεις λέξεων-κλειδιών, αποτελέσματα SERP, δεδομένα λέξεων-κλειδιών και πολλά άλλα.